Плазмолифтинг=плазмолифт=плазмотерапия=”вампирски” лифтинг

Плазмолифтингът е вид мезотерапия, при който чрез серия от микроинжекции в повърхностните, средно дълбоки или дълбоки слоеве на кожата се въвежда автоплазма с доказано биологично активно действие. Плазмата се получава от собствената на пациента кръв, придобита чрез венозна манипулация в обем около 8-9мл. Следва центрофугиране на кръвта за разделяне на кръвните елементи и течната съставка. Така получената плазма е богата на тромбоцити и е позната под наименованието PRP (platelets reach plasma) – богата на тромбоцити плазма.
Манипулацията за въвеждане на плазма в кожата е слабо болезнена. Част от хората изпитват дискомфорт при самото инжектиране, което е индивидуална зависимост от различния праг на чувствителност или болка при всеки човек. Обикновено не се налага, но може предварително да бъде нанесен локален анестетик.
Като нежелани ефекти от манипулацията са зачервяването и леката оточност в обработваната зона, които изчезват в рамките на няколко часа. Друг срещан нежелан ефект е възможността за поява на синини на местата на убожданията и приложение на плазмата. Обикновено те избледняват и се заличават в рамките на около седмица. Като задължително изискване 2 дни преди и след терапията пациентът да не приема ацетилсалицилова киселина (Аспирин).

Какво трябва да знаем преди процедурата?

Плазмолифтингът не изисква специална подготовка на кожата. Въпреки това е добре да се знае, че поне седмица преди нея хранителният режим не бива да включва прекомерна консумация на мазна и пикантна храна, както и да се ограничи приема на алкохол. Плазмотерапията е подходяща за всички възрастови групи, при които започват или вече са налични признаците на “стареене” на кожата. Ефектът й варира в зависимост от възрастта и начина на живот на индивида. Процедурата е подходяща за хора, които развиват алергии и не могат или не искат да прилагат върху кожата си чужди химически вещества. Плазмолифтингът е предпочитаният подход в грижата за кожата на хора, които търсят естествени начини за подмладяване.
Противопоказания за осъществяване на плазмотерапията са различни кръвни заболявания (анемия, тромбоцитопения, нарушения в кръвосъсирването, др.), лечение с антикоагуланти или кортикостероиди, активни инфекциозни заболявания, както и злокачествени заболявания с различен произход.

Резултати от процедурата

Инжектирането на богата на тромбоцити плазма в повърхностните или по-дълбоките слоеве на кожата води до освобождаване от тромбоцитите на биологично активни вещества, познати под наименованието „растежни фактори“. РФ стимулират различните клетки на кожата за по-активно образуване на нов колаген и еластин. Това е предпоставка за преструктуриране на старите и изграждане на нови колагенни и еластични влакна, както и на хиалуронова киселина. Въведената в кожата на пациента тромбоцитна плазма нормализира тъканното дишане, стимулира образуването на нови клетки и междуклетъчно вещество. В резултат на процедурата кожата става по-плътна, еластична и стегната, засилва се тургора й и намаляват фините бръчки. Възможно е и да се стимулира процес на формиране на нови кръвоносни съдове с последваща подобрена микроциркулация. Ефектът от последната е изравняване на тена и освежаване на кожата.

Колко броя процедури са необходими?

За постигане на видими резултати е препоръчително да се осъществят три последователни терапии през интервал 4-6 седмици. Първите резултати се наблюдават към края на първия месец след проведената процедура, а промените в качеството на кожата стават по-видими през следващите месеци. За поддържане на ефекта във времето е подходящо осъществяването на поддържаща процедура през 6-12 месеца.

С какво се комбинира за по-добър ефект?

За постигане на максимален ефект от приложена плазмотерапия са необходими рационален начин на хранене и ежедневна грижа за хигиената на кожата. Плазмолифтингът успешно може да се комбинира с химически пилинги, въвеждане на филъри и/или ботокс, лазерни терапии, радиовълнов лифтинг, подготовка и рехабилитация в пластичната хирургия.Мезотерапия

Мезотерапията е уникален метод в естетичната дерматология при който в мезодермата се инжектират различни активни вещества, витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген или техни коктейли. Чрез инжектирането се избягва защитната бариера на епидермиса. Този метод дава бързи и добри резултати. Буквално за часове се постига изглаждане на бръчките, стягане на кожата и подобрение на цялостния профил на кожата. Методът е лек, почти безболезнен и не налага болничен престой. Мезотерапията е един уникален метод за бърза хидратация, дълбоко подхранване, възстановяване и подобряване на еластичността на кожата и превенция за образуване на бръчки. Мезотерапията е една прекрасна алтернатива на хирургичните методи.

Манипулацията започва с почистване и дезинфекция на зоната която ще бъде третирана. След това се извършва локално обезболяване чрез анестезиращ крем, който се оставя да действа 15 минути. При необходимост се инжектират малки дози на анестетик. Манипулацията се извършва с изключително тънка игла придружена с локално въздушно охлаждане с температура -20 C което я прави почти безболезнена. При инжектиране на активните вещества са неизбежни слаби подувания, зачервяванията и леки кръвоизливи, тъй като се работи на голяма площ. Колкото е по-голям процентът на активното вещество, толкова по-бавно се разнасят подуванията. Съветваме пациентите си да извършват мезотерапията в края на седмицата, за да се осигурят един-два дни за възстановяване кожата.

Мезотерапия за подмладяване на кожата

Стареенето на кожата не се характеризира само с намаляването на колагена в нея а и с дехидратацията и. Основна причина за поява на бръчки е намаляването успоредно на колагена и водата. Така се появяват фини бръчици и други видими признаци на стареенето. Колагенът е структурният белтък, а хиалуроновата киселина - свързващият елемент в структурите на кожата ни от който зависи обемът и здравината на кожата ни, както и наличието или липсата на бръчки.

Всеки човек има близо 15гр. хиалуронова киселина в съединителната си тъкан, но с времето тя намалява. Тя е естествена съставка на кожата и има невероятната способност да привлича и свързва над хиляда пъти по-голямо от собственото си тегло вода. Това свойство допринася до силното и хидратиращо свойство. Както колагенът така и хиалуроновата киселина се произвеждат от фибробластите в клетките. Хормоналната нестабилност както и менопаузата и намаляването на естрогена влият негативно на производството на колаген и хиалурон в организма. Поради свойството си да привлича и задържа вода , хиалуронът е основна съставка при много козметични препарати и филъри. Задържайки водата хиалуронът прави кожата дладка, плътна, млада и изпъната.

Колагенът е най- широко разпостранения протеин в човешкото тяло. Високото съдържание на колаген в кожата /74%/ определя значимостта му за кожните структури. Здраво преплетените колагенови нишки създават „колагенова решетка”, която е природна опорна мрежа, придаваща контурност, стегнатост и опора на кожата. С напредването на възрастта, целостта на колагеновите фибри се уврежда. Кожните слоеве изтъняват, колагеновите и еластинови фибри се износват, редуцират, интоксикират и дефрагментират. Тези и други процеси като прекомерно излагане на слънце, лошата хидратация, екологичното замърсяване, отслабената оксигенация, натрупване на свободни радикали са причини за отпускане, поява на бръчки и стареене на кожата. За кожата е необходима колагенова терапия, която ефективно, физиологично и без нежелани реакции да възстановява и поддържа колагеновите фибри.

Ефектите от мезотерапията за подмладяване на кожата са: Ревитализация, дълбока хидратация, изглаждане на финни бръчки на зоните лице, шия, деколте, ръце, китки и др., подмладяване, подобряване на цвета и еластичността на кожата. Мезотерапията освежава кожата, възстановява жизнеността и, и подобрява текстурата на увредената, груба, дехидратирана и остаряла кожа. Възстановява се блясъкът и свежестта на кожата състарената от тютюнопушене, слънце, солариум и др. Ефектът е видим още след първата процедура но целият курс на лечение изисква 4-6 процедури през 7-14 дни.

Мезотерапия най-често се прави на зоните:

лице
шия
деколте
китки
скалп (при косопад)
за премахване на стрии
за лечение на целулит

Мезотерапия при косопад

За всеки пациент, терапевтът подбира индивидуално приготвен "коктейл" за мезотерапия на скалпа. Той е смес от витамини и микроелементи (аминокиселини, цинк, витамини и т.н.) като с прилагането му се цели нормализирането на структурата скалпа и косата. Един курс на лечение с мезотерапия се състои от 8-12 процедури (по една до две процедури на седмица). При силно изтощена коса или заболяване на скалпа довело до косопад се препоръчва процедурите да са по два пъти седмично. Понякога е необходимо курсът да се повтори отново след време. Броят на процедурите и продължителността на лечението се определя от терапевта. Преди провеждането на мезотерапия не трябва да миете косата си в продължение на два дни. Най-добри резултати се постигат при съчетаването на мезотерапията на скалпа с лазерна терапия.

Ефектът от мезотерапията на косата е :

Възстановяване на коса (здрав външен вид, обем, блясък);
Изчезване на себорея на кожата на главата;
Редуцуране и забавяне появата на белите коси;
Активиране на растежа на косата при косопад (алопеция).